Kreativitet & Kvalitet

Anskarskolorna är en modern skola med en kreativ atmosfär där alla elever uppmuntras att hitta sina gåvor. Därför vill vi att eleverna ska få prova många olika aktiviteter och bli inspirerade att hitta nya talanger och hobbys samtidigt som de har riktigt roligt.

Här nedan kan du läsa om några utav våra roliga aktiviteter vi gör för att stimulera, utmana och uppmuntra våra elever.

En modern skola

Anskarskolorna är en modern skola. Vi jobbar mycket med IT och i gymnasiet får alla elever en personlig dator att använda.
På Kyrkskolan använder vi oss av Google Classroom. Det är en plattform där inlämningsuppgifter läggs upp och lämnas in, enkäter genomförs för att utveckla skolarbetet och de presentationer och anteckningar som finns i lektionsarbetet finns upplagda här.
Det är vår plattform för kommunikation och distribution så att användadet av lösa stenciler minimeras. Här finns därför alla läxor inskrivna.

Språkresor

I nian har alla elever som studerat språk chans att åka på språkresa. Resor arrangeras till Spanien, Frankrike, Tyskland och England, beroende på vilket språk man som elev valt. Efter att i flera år studerat språket teoretiskt får man på språkresan chans att testa sina kunskaper i landet där det talas och samtidigt upptäcka landets kultur. Att få se Eiffeltornet i Paris, smaka paella i Spanien eller åka en röd dubbeldäckare runtomkring i London ger minnen för livet. Språkresan är både en utmaning och chans för elever att se hur mycket de lärt sig, en morot till fortsatta studier och en favorit för många elever!

Nobelfest

Varje år bjuder vi in alla nior till Kyrkskolans egna Nobelfest! Under pompa och ståt delas priser i kategorierna NO, SO, Matematik och Litteratur tillsammans med Fredspriset ut till elever som utmärkt sig.
Under hösten sker urval och inlämningsuppgifter för att se vem som ska vinna de prestigefyllda prisen. Fredsprisvinnaren utses av elevrådet och går till den elev som utmärkt sig som en god kamrat.
Men Nobelfesten vill vi uppmuntra elevernas hårda arbete och goda resultat samt bjuda på en trevlig kväll som blir ett minne för livet.

Profilklasser

I Kyrkskolans årskurs sju väljer alla elever en profil. Man kan välja på fem st olika; Musik, Idrott, Media, Bild och en allmän. Här har elever chans att utveckla sina gåvor och talanger och kunna fokusera lite extra på det de tycker är roligt.

Media
På medieprofilen får eleverna på ett lustfyllt sätt prova på olika tekniker inom media och bli rustade inför en framtid som producenter och konsumenter av media på olika sätt. Här får man testa på att göra hemsidor, reportage, filmer och vloggar. Skriva reklamtexter, bloggar och manusutkast, foto, redigering och massa spännande studiebesök till några utav de stora mediahusen i Sverige.

Musik
Musikprofilen fokuserar på både sång och spelande, med två pass i veckan med fokus sång eller spelande får man som elev chans att träna på båda inriktningar. Varje år sätter musikeleverna upp olika shower som är mycket uppskattade av övriga skolan. Till julen arrangeras en Jul och Luciakonsert där alla musikprofilerna är med (åk 7-9). På våren arrangerar musikprofil åk 7 och åk 8 en vårkonsert medan årskurs 9 musikelever har sitt eget sista stora projekt. Det kan vara en musikal, show eller konsert, det varierar från år till år beroende på vad eleverna själva vill göra.

Idrott
Idrottsprofilen är för den som älskar olika bollsporter, vill träna sin karaktär och få bättre kondition. Man har idrott tre gånger i veckan och fokus ligger på styrke- och konditionsträning samt olika bollsporter och lekar utöver ordinarie idrottsundervisning. Varje år är vi med och tävlar i distriktmästerskapen i innebandy, vi har både vunnit turneringen flertalet gånger och kommit tvåa. Alla elever som vill är välkommen att delta i turneringslaget även om stommen ofta utgörs utav elever från vår idrottsprofil.

Bild
Bildprofilen utformas mycket efter eleverna som valt den och vad de är intresserade utav.
Här har man som konstintresserad, oavsett område, chans att påverka vad man ska få lära sig och testa. Utöver målning, textilkonst, formgivning och foto har man prövat på silversmide och haft visning och workshop på Uppsala konstmuseum och på Moderna museet i Stockholm. De duktiga bildeleverna är även med och påverkar hur skolan ska se ut med olika konstprojekt i skolkorridorerna. Tanken är att den elev som har ett intresse och talang ska få plats, chans och guidning att utveckla det.

Allmän
Om man hellre vill fokusera på mer teoretiska ämnen kan man välja den allmänna profilen.
Här har man chans att lägga extra tid på de ämnen som man gillar och gå djupare på dem eller kanske de där man behöver lite extra stöd och hjälp. SO, NO, Matematik eller vad det än är för ämne man vill fokusera på finns det möjlighet för det på den allmänna profilen.

Our show

På Anskarskolorna kan man välja att gå estetprogrammet som finns med inriktning bild eller musik. Våra duktiga estetelever har varje år en avslutande uppvisning; Our show! Under åren har de satt upp musikaler som Fantomen på Operan, gjort samhällsdraman som “Låt oss aldrig glömma” och “Flykting” samt arrangerat vårkonserter, julkonserter och haft olika spelningar. Proffsigt och med värme levererar eleverna en fantastisk show år efter år!

Temadagar

Varje år arrangerar skolan olika temadagar. Vissa följer kalenderns dagar såsom Förintelsens minnesdag och andra är våra egna temadagar som lärare eller eleverna själva hittat på.

Förintelsens minnesdag
Vi arrangerar en temadag i samband med Förintelsens minnesdag den 27 januari. Under temadagen vill vi berätta för elever vad förintelsen var och varför det är viktigt att vi inte glömmer den. Förintelsens minnesdag är en speciell dag men otroligt viktig och den ger oss möjlighet att minnas och diskutera många viktiga frågor. Självklart är undervisning, samlingar och aktiviteter anpassade för elevernas olika åldrar.

Hattdagen
Andra dagar är av mindre allvarlig karaktär. T.ex har Käll och Trädgårdsskolan arrangerat Hattdagen. Då kommer alla elever och personal till skolan iklädd huvudbonad. Här gäller det att vara finurlig och uppfinningsrikedom och kreativitet belönas när hattvinnare ska utses.
Har man kanske hittat en hatt hemma i utklädningslådan eller har mammas nya durkslag fått utgöra basen till en ny hattkreation? Spännande lösningar, roliga huvudbonader och många skratt blir det på Hattdagen.

Bytardagen
Varje år arrangeras på Trädgårdsskolan en Bytardag. Med fokus på återvinning, att dela med sig och samarbeta över åldersgränserna får alla elever ta med sig leksaker hemifrån som de vill byta bort. Skolgården förvandlas till en stor loppmarknad och eleverna kan byta saker med varandra. Den där leksaken man tröttnat på som bara legat hemma i lådan byts och med sig hem har man istället ett roligt spel en annan elev tröttnat på.

Läsutmaning

På Anskarskolorna vill vi att lärande ska vara roligt! På Trädgårdsskolan ville man år 2015 slå ett slag för läsningen och rektor Ann-Sofi tillsammans med lärarna utlyste en läsutmaning. Om eleverna tillsammans lyckades läsa 111 111 sidor på tre veckor skulle de bjudas på pizzafest och filmvisning. Alla elever hjälpte till, varje insats räknades och tillsammans läste sex klasserna 130 281 sidor och nådde målet! Pizzafesten blev en stor succé!

Fridhemsloppet

Utomhuslek och rörelse är viktigt, därför låter vi på Anskarskolorna det ta plats! Vi arrangerar varje år flera olika temadagar och tävlingar där eleverna får chans att röra på sig och ha roligt, Det är allt från cykeldagar, friidrottsdagar och orienteringsdagar till turneringar och lekar på rasterna. På Fridhemskolan har man t.ex. varje år sitt eget Vasalopp och det populära Fridhemsloppet! En riktig festdag där alla är med och springer och alla som tar sig i mål får medalj!

X